GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Integrale Somatische Psychologie

Wat is Integrale Somatische Psychologie?

Emoties, zoals kwaadheid of verdriet, maar ook vagere gevoelens, zoals onvrede of onrust, horen bij mens-zijn, bij het leven. Normaal komen deze gevoelens op en verdwijnen ze ook weer. Maar soms zetten emoties zich vast. Je voelt je bijvoorbeeld voortdurend angstig, terwijl je niet echt goed weet waarom. Het leven gaat door, we vergeten een bepaald voorval maar de spanning die bij de emotie hoorde, kan soms ver op de achtergrond, als een vage klacht of onaangenaam gevoel blijven bestaan..

We zijn geneigd om onaangename, emotionele ladingen in het lichaam, niet te voelen. Vaak echter houdt precies dit de ongemakken (psychosomatische symptomen bijvoorbeeld) en de impasse in ons leven in stand.

Integrale Somatische Psychologie (ISP) is een methodiek die zich specifiek richt op het werken met gevoelens. De methodiek is ontwikkeld door Raja Selvam (PhD), uitgaand van inzichten uit zowel de westerse als de oosterse psychologie. De weerstand om genoemde fysiek gevoelde ladingen te voelen, wordt met respect voor het eigen tempo opgeheven. We leren ze te verdragen, waardoor ze niet langer ‘bevroren’ en onveranderlijk in het lichaam blijven vastzitten. Tegelijkertijd worden ook de emoties zelf draaglijker (zie ook ‘Somatic Experiencing’).

Verbeelding, beweging, ademhaling, lichte aanrakingen op bepaalde van het lichaam… Vele benaderingen worden gebruikt om dit proces op gang te krijgen.

Bibiane van Mierlo