GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Huilbaby’s

Fasciatherapie bij huilbaby’s. Hoe werkt het?

Fasciatherapie stamt af van de osteopathie en is een ideale behandelingswijze voor baby’s en kinderen.

Huilbaby’s : een toelichting

We onderscheiden 3 mogelijke categorieën van oorzaken bij huilbaby ‘s:

  • Structureel niveau: scheefstand nek, afgeplatte schedel
  • Psycho-emotioneel niveau: stress door vroeggeboorte, ingeleide bevalling, keizersnede
  • Fundamenteel niveau: geboortetrauma, de baby kan niet gescheiden zijn van de moeder

Een huilbaby kan een blokkade hebben in één of meerdere niveau’s tegelijk.

Belang van de fasciabehandeling voor huilbaby’s

In geval van de structurele problemen werken we met een specifieke biomechanica. We trachten het lichaamsplan van de baby te herstellen. Hierbij werken we met een specifieke biomechanica om de bewegingsrichtingen in het lichaam (voor-achter, hoog-laag, boven-onder) te herstellen. Dit is cruciaal voor een goede psycho-motorische ontwikkeling van de baby. De baby zit goed, kruipt symmetrisch, rolt over beide zijden, …

Op psycho-emotioneel niveau werken we voornamelijk op de harmonisatie van 5 grote systemen: het autonoom zenuwstelsel, het immunitair systeem, het hormonaal systeem, de bloedcirculatie en het pijnsysteem. De baby slaapt goed, eet goed, is blij, heeft een goede stoelgang en vertering, heeft een gezonde kleur,…

Bij het fundamenteel niveau heeft de baby vaak problemen om in relatie te treden in de eerste plaats met zichzelf, in de tweede plaats met de ander of de omgeving. Hier werken we voornamelijk op het lichaamsbewustzijn. De behandeling heeft effect op het gevoel van zelfvertrouwen, op de bestaanszekerheid. De baby is vertrouwd in en met zijn eigen lichaam en kan dan ook met een goed inschattingsvermogen nieuwsgierig op ontdekking.

Samengevat kunnen we stellen dat we via fasciatherapie de beweeglijkheid, de gevoeligheid en het bewustzijn trachten te optimaliseren.

Specifieke benadering door de fasciatherapeut

De fasciatherapeut neemt een rustige werkhouding aan, schept een omgeving van vertrouwen voor de baby. De manuele behandeling bestaat uit handgrepen op onder andere het bekken, het middenrif en het hoofd.

Er wordt een evaluatie gemaakt van de gespannen en onstpannen zones in het lichaam van de baby. vb: overstrekking van de benen of het hele lichaampje wijzen dikwijls op problemen of pijn.

Op het einde van de behandeling geeft de fasciatherapeut een samenvatting over de de vaststellingen en eventuele nuttige tips aan de ouders ivm houdingen en dergelijke.

De behandelingsduur varieërt tussen een half uur en een uur.