GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Lichaamsbehandeling

Wat is lichaamsbehandeling?

Er bestaat niet één lichaamsbehandeling. Het gaat over een uitgebreid aantal onderling sterk verschillende werkvormen, die uiteraard allemaal wèl het lichaam betrekken in het begeleidingswerk.

Een belangrijke ruwe onderverdeling is hands-on-‘ en ‘niet-hands-on-werk’…
Onder ‘hands-on-werk’ verstaan we uiteenlopende werkwijzen waarbij de behandelaar het lichaam van de patiënt met de handen beroert: bij fasciatherapie, osteopathie, cranio-sacraaltherapie, zachtere massage gaat het om subtiele manipulaties; bij shiatsu en acupunctuur om het activeren van o.a. energiebanen, respectievelijk met de druk van de duimen en met erg fijne naalden; bij chiropraxie en sommige andere massagevormen worden hardere manipulaties toegepast.
Ervaren effecten variëren van ontspanning tot een gericht beïnvloed worden in de eigen lichamelijke toestand (spierspanning en  andere oorzaken van bewegingsbeperking, de fascia (bindweefsel), de mate van ervaren rust in het lichaam.)

Bij niet-hands-on-werk worden aan mensen manieren aangeleerd om zich respectvol met het eigen lichaam te verhouden, door de voeling ermee te verhogen (bijv. meditatie, yoga), door de ervaren fysieke spanning te verminderen en anders te gaan ademen (bijv. relaxatie), door de houding te corrigeren (somatopsychopedagogie, yoga, osteopathie). Bedoeling varieert van het doen ervaren van een tijdelijk welbevinden, met de bedoeling dat iemand van daaruit ook in het dagelijks leven gewoontes kan bijsturen die mee tot klachten leiden, tot gerichtere correcties (bijv. correcties in lichaamshouding die voor bepaalde klachten zorgt).

Heel belangrijk in een behandelingscontext als de onze is ook dat voeling met het eigen lichaam mensen tegelijkertijd dichter bij hun (psychische) beleving brengt, en regelmatig zelfs zaken laat herinneren die niet meer bewust herinnerd werden.

Deze websites gebruikt cookies. Door verder te gaan op onze site, gaat u akkoord met het cookiegebruik.