GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is niet helemaal hetzelfde als hypnose. Binnen de hypnotherapie is hypnose een belangrijk onderdeel maar er komen allerlei psychotherapeutische technieken bij kijken, die samen worden ingezet als middel tegen psychische en lichamelijke klachten.

Het kortste antwoord op de vraag ‘wat is hypnose’ is ‘naar binnen gekeerde, geconcentreerde aandacht’ met een doel’.
Deze ‘gefocuste aandacht’ is in essentie niet anders dan wat we ervaren wanneer bijv. een film, een boek, een taak, muziek, een landschap, het maken van een gerecht, fijn vrijen… onze aandacht grijpt en krijgt. Wat rondom ons gebeurt, onze zorgen, wat allemaal ook nog in onze agenda of onze doelijstjes staat, komt op zo’n moment spontaan meer op de achtergrond te staan.
Bij hypnose word je uitgenodigd en begeleid om dit natuurlijke kunnen te gebruiken in functie van wat je wil bereiken (meer zelfzekerheid, je minder overdonderd voelen door angst of andere emoties, fysiek herstel, omgaan met pijn…).

Binnen de moderne hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet om de aandacht doelbewust naar binnen te richten. In tegenstelling tot wat er tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf. De hypnotherapeut nodigt uit en faciliteert, maar jij blijft op elk moment in staat om bij een suggestie vragen te stellen, om kritisch te zijn en uit te maken wat wel en wat niet bruikbaar is.
Wel is het, vanuit de – soms erg diepe – ontspanning die dit werk eigen is, en de naar binnen gekeerde aandacht, vaak makkelijker om oude overtuigingen die niet langer bruikbaar zijn, te herzien. Ook laat dit soort aandacht makkelijker toe om wat afstand van en overzicht te houden bij herinneringen die ons anders overstuur zouden kunnen maken. We blijken vaak creatiever dan tijdens ons vertrouwde dagelijkse bewustzijn, en we kunnen herontdekken wat we in feite al wel wisten, maar waar we niet van wisten dat we het wisten. Uiteindelijk doel is het wijzigen van zienswijzen die ons niet meer dienen, en het opdoen van nieuwe inzichten die kunnen worden toegepast in het dagelijks leven.

Hypnotherapie is niet altijd de aangewezen therapievorm. Bij sommige ziektebeelden is hypnotherapie niet geschikt; ernstige psychiatrische aandoeningen bijvoorbeeld zijn een contra-indicatie om met hypnose te werken.

Door Didier Tritsmans

Deze websites gebruikt cookies. Door verder te gaan op onze site, gaat u akkoord met het cookiegebruik.