GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Narratieve therapie

Wat is samenwerkingsgerichte, narratieve therapie?

Samenwerkingsgericht: soms is het uiteraard legitiem dat de therapeut bepaalde van jouw persoonlijke visies bevraagt. Mensen verwachten dit vaak ook van hun therapeut. Als samenwerkingsgericht therapeut zal ik echter consequent zo goed mogelijk zorg dragen voor een gevoel van samenwerking: een gedeeld gevoel van ‘wij samen op weg naar…’ Therapeut en cliënt vormen in feite voor een tijdje een team.

Narratief: als we over onszelf, ons leven, en onze omgeving, praten en denken, doen we dat spontaan in een  verhalende vorm. Deze heel persoonlijke verhalen, of narratieven, zijn geen objectieve afspiegeling van de realiteit. Zij zijn onze persoonlijk gekleurde interpretaties, een soort ordeningen ook: zij geven ons m.a.w. het gevoel greep op het leven te hebben, te weten hoe met situaties om te gaan, en we hebben ze nodig om richting, betekenis en zin te ervaren.
Als narratief therapeut luister je aandachtig naar iemands heel persoonlijke verhalen waarin die te kennen geeft hoe die zich voelt ‘vastzitten’ in bepaalde aspecten van zijn leven (relatie, omgaan met grenzen, familiaal…).

Door Didier Tritsmans

Deze websites gebruikt cookies. Door verder te gaan op onze site, gaat u akkoord met het cookiegebruik.