GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Lichaamsgerichte (psycho-)therapie DDT

Lichaamsgerichte (psycho-)therapie

Hiermee bedoelen we verbale, in de regel hands-off begeleidingsvormen (zonder rechtstreekse manipulaties op het lichaam). Wel wordt de aandacht uitdrukkelijk op het lichaam gericht, op het lichaam als informatiebron, of, m.a.w., op de lichaamsgewaarwordingen als feedback, om een thema meer te doorvoelen, als weg tot zelfregulering (het lichaam na arousal / opwinding weer tot rust laten komen, a.h.v. oefeningen of ademwerk).

Een specifiek krachtig werkspoor is het volgende…
Door hun (soms behoorlijk) onaangename karakter zijn we vaak geneigd om sterke chronische stressgevoelens in het lichaam onbewust zo min mogelijk te proberen voelen: we rationaliseren, ademen minimaal, we vermijden wat deze gewaarwordingen (sterker) voelbaar maakt, en gaan hiermee vaak ons leven inperken, we verdoven onszelf (bv drank), of zoeken dwangmatig afleiding (a.h.v. bv. gaming, door zich uit de naad te werken…). Probleem is dat deze intuïtieve ‘oplossingen’ bedoelde chronische stresstoestanden van het lichaam net in stand houden.
Weg van het begrijpen, verklaren, rationaliseren, proberen onderdrukken of minimaliseren, kan ik je helpen en begeleiden om net heel aandachtig de stroom van lichaamsgewaarwordingen te volgen. Door de net reeds genoemde, onaangename aard van sommige van deze gewaarwordingen, kan dit eerst enige moed vergen. Geruststellend en ondersteunend bij dit werk is de aanwezigheid van de therapeut (als er een goeie betrouwbare relatie is uiteraard), het gegeven dat we jouw tempo respecteren, alsook het gegeven dat de verhalen en herinneringen bij dit werk niet bijzonder relevant en zelfs niet noodzakelijk zijn; we blijven samen de aandacht consequent richten op wat er in de gewaarwording, en in houding en kleine aanzetten tot beweging van het lichaam, gebeurt. Dit werk leidt regelmatig verwonderlijk snel tot meer rust in het lichaam.

Didier Tritsmans.

Deze websites gebruikt cookies. Door verder te gaan op onze site, gaat u akkoord met het cookiegebruik.