GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Somatic Experience

Somatic Experiencing 

Somatic Experiencing (SE) is een therapeutische benadering ontwikkeld door Peter A. Levine, een psycholoog en expert op het gebied van traumaheling. Het is een lichaamsgerichte methode die zich richt op het helen van de effecten die trauma en stress op het zenuwstelsel heeft.

Het kernprincipe van Somatic Experiencing is dat traumatische ervaringen soms “vast” komen te zitten in het lichaam. Daardoor kunnen een breed scala aan fysieke en psychologische symptomen. Deze onverwerkte trauma’s kunnen normale werking van het autonome zenuwstelsel verstoren, dat deel van het zenuwstelsel dat de reacties van ons lichaam op stress en dreiging reguleert.

Individuele begeleiding 

Bij Somatic Experiencing begeleiden we mensen om aandacht te besteden aan hun lichamelijke sensaties, bewegingen en interne ervaringen. De therapeut helpt je een gevoel van veiligheid te ervaren. Langzaam en stap voor stap verken je als cliënt de fysiologische en emotionele patronen die verband houden met het trauma. Je doorvoelt die patronen en brengt ze weer in beweging.

De bedoeling van Somatic Experiencing is dat je je bewust wordt van de stressreacties van je lichaam die tijdens het traumatische evenement onderbroken of overweldigd zijn. Vervolgens kan je die heronderhandelen en ten slotte voltooien. De therapeut doseert geleidelijk de mate van activering en ondersteunt de natuurlijke zelfregulerende mechanismen van je lichaam. Daardoor kan je de opgeslagen energie en spanning die verband houdt met het trauma ontladen en weer in beweging brengen.

Traumabehandeling 

Somatic Experiencing (SE) baseert zich op het inzicht dat trauma niet alleen een psychologische impact heeft, maar ook een diepgaand effect op het lichaam. Traumatische gebeurtenissen kunnen leiden tot een overweldigende reactie in het autonome zenuwstelsel, dat deel van ons zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor onze overlevingsreacties. Wanneer het trauma niet volledig wordt verwerkt, kan deze overweldigende reactie aanhouden. Dan ontstaan symptomen zoals angst, dissociatie, chronische pijn, slaapproblemen en andere lichamelijke en psychische klachten.

Somatic Experiencing helpt het zenuwstelsel op een veilige en gecontroleerde manier de onvoltooide reacties op het trauma toch af te ronden en te ontladen. Samen met de therapeut observeer je als cliënt lichamelijke sensaties, bewegingen en gewaarwordingen die zich voordoen in het hier en nu. Doordat je je bewust wordt van deze sensaties en ze in beweging kan brengen, kan je lichaam de vastgehouden spanning en energie loslaten.

De therapeut als gids

De SE-therapeut is een gids en ondersteuner terwijl je als cliënt lichaamservaringen verkent en emoties naar boven voelt komen. Zo vergroot je je lichaamsbewustzijn, ontwikkel je hulpbronnen en herstel je de verbinding tussen lichaam en geest.

SE gebruikt van verschillende technieken. We pendelen tussen sensaties van veiligheid en activatie. We volgen de fysieke sensaties die opkomen terwijl je als cliënt je trauma-verhaal vertelt. En we verruimen geleidelijk de capaciteit van je zenuwstelsel om de opgeslagen spanning te ontladen en de vrijgekomen energie te reorganiseren.

Herstel van zelfregulerend vermogen

Het uiteindelijke doel van Somatic Experiencing is herstel van het natuurlijke zelfregulerende vermogen van je lichaam. Als cliënt kan je de vastgehouden spanning ontladen en de traumatische ervaringen integreren. Daardoor kan je herstel ervaren, veerkracht opbouwen en een beter algemeen welzijn bereiken.

Groeiend Belgisch netwerk

Meer informatie over het groeiend Belgisch netwerk aan therapeuten die werken met Somatic Expierencing vind je op www.traumahealing.be

Annelien d’ Hoine en Ann De Ron

Deze websites gebruikt cookies. Door verder te gaan op onze site, gaat u akkoord met het cookiegebruik.